exkl. moms

Varukorg

Tips & råd

 

HBA LJUSSKOLA

 
Vad är Lux?
Lux är det värde som är mest intressant för att beskriva hur en strålkastare lyser. Värdet är avgörande för illumineringen av ett område och anger hur mycket ljus som når fram till en viss yta. Belysningsstyrkan uppgår till 1 lux när ett ljusflöde på 1 lumen jämnt belyser en yta på 1 m².
 
Vad är Watt?
Watt är den energi som går åt för att driva en lampa och detta korrelerar inte med ljusstyrkan. En vanlig glödlampa använder till exempel endast 5% av energin till att lysa, resterande 95% omvandlas till värme. LED tekniken är desto mer effektiv och behåller hela 80-90% av energin till att lysa. På så sätt är det svårt att göra en jämförelse mellan traditionell halogenbelysning och LED belysning utifrån respektive wattal. Bra att veta om Ett sätt vi kommunicerar hur långt ett extraljus lyser är genom att mäta på vilket avstånd ljuset genererar 1 lux. Som jämförelse är ljusstyrkan hos ett stearinljus just 1 lux. Utöver det har även extraljus olika referenstal.
 
Referenstal ECE R112
På alla helljusstrålkastare och fjärrstrålkastare skall det finnas angivet ett referenstal. I Sverige finns ingen begränsning för hur stor summan av referenstalen på ett fordon får vara. Referenstal anger maximal ljusstyrka för en viss lykta, enkelt beskrivet så talar referenstalet om hur en strålkastare lyser. För två i övrigt lika strålkastare har den med högst referenstal längre räckvidd men något smalare ljusbild. I Sverige är referens 50 det högsta E-godkända referenstalet per strålkastare.