exkl. moms

Varukorg

Tips & råd

Fräscha upp dina extraljus
VAD SKALL DU TÄNKA PÅ VID VAL AV EXTRALJUS - Publicerades 2021-11-05
Extraljus på fordon i yrkestrafik förbättrar förarens uppfattning om vad som händer längre fram på vägen och längs vägrenen. När det gäller att välja belysning glöm inte att tänka på hur vägarna du kör på ser ut. Bilarna är i grunden inte utrustade med så bra helljus som krävs. Extraljusen utgör en viktig säkerhetsfaktor och med en modern ljusramp upplever yrkesföraren en väsentlig skillnad på siktförmågan. Extraljus på fordon i yrkestrafik är en nödvändighet!

Det första du ska utgå ifrån vid val av extraljus är att de är godkända för färd på allmän väg och har märkningen ECE-R112. Det andra är att belysningen inte innehåller elektronik som kan störa fordonets – eller andra fordons – kommunikationsutrustning. Märkningen heter EMC R10.
Det tredje är att välja ett referenstal utefter vilka vägar du kör på. När det gäller extraljus och dess ljusbild talar man om referenstal. Idag finns det lampor som har referenstal från 25 och upp till referens 50. Med fyra extraljus når man referens 200.

Referenstalen är ett sätt att beskriva strålkastarens ljusbild. Ju högre referenstal, ju längre når ljuset. Vid lägre referenstal når ljuset inte lika långt, men ljuskäglan blir å andra sidan bredare och man ser mer vad som händer vid sidan av vägen.

Det kan vara bra att kombinera högre och lägre referenstal för att få både längd och bredd på ljusbilden. Många yrkesförare väljer den lösningen. Kombinera olika extraljus med olika karaktärer för att täcka just ditt behov för de miljöer du kör i. Bredd på ljuset för krokiga vägar och för att se vilt utanför vägen, längd på ljuset vid färd på långa raka vägsträckor. HBAs breda sortiment av extraljus har något att erbjuda alla användare. Dessutom har HBAs produktexperter mångårig erfarenhet inom el och belysning. De hjälper dig gärna att hitta den bästa extraljuslösningen för dig. Oavsett ditt extraljusbehov kan du vara säker på att HBA har det du söker.

 
Tips på hur du håller extraljus fräscha
SÅ HÅLLER DU DINA EXTRALJUS FRÄSCHA HELA VINTERN
- Publicerades 2021-10-04
-klimatet i Norden är tufft. Vi har långa vintrar med snö, slask, salt och sand vilket oundvikligen påverkar dina extraljusramp. Vi vill att du ska få maximalt ljusutbyte länge, läs mer om några enkla skötselråd för att förbättra dess funktioner.
 
sidomarkering och positionsljus
HBA vs GYLLE SIDOMARKERINGAR & POSITONSLJUS
- Publicerades 2021-08-05
Vill du få ett enkelt och effektivt montage? Våra sidomarkeringar och positionsljus består av en gjuten LED-modul och separata glas. Det betyder att du slipper dra om kablar ifall olyckan är framme och glaset spricker.
 
ECE R65 varningsljus
VARNINGLJUS GODKÄNDA ENLIGT R65
- Publicerades 2021-01-08
Det är inte alltid lätt att hålla sig uppdaterat på villkoren för användning av varningsljus, eftersom R65 reglementet inte bara bygger på att varningsljuset skall vara godkänt. Ta reda på mer här.
 
säker koppling
SÄKER INSTALLATION AV BELYSNING
- Publicerades 2020-11-09
Vet du vilket relä eller vilken kabelarea du bör använda för en säker installation av elektrisk utrustning? Vi kan hjälpa dig! Läs våra tips för att få ett säkert resultat.
 
Förenkla din vardag
LÅT OSS FÖRENKLA - Publicerades 2020-08-13
För oss innebär HBA Solutions att vi tillsammans med dig hittar effektivare lösningar som underlättar din hantering och montering, vilket i slutändan sparar tid och pengar.
 
VI ÄR PROFFS PÅ ARBETSBELYSNING - Publicerades 2020-05-27
Vi har arbetsbelysning för alla behov. Vår sortimentchef Dan har valt ut ett mindre sortiment av arbetsljus som med sina vitt skilda egenskaper förhoppningsvis hjälper din beslutsprocess på traven.
 
TRYGG ARBETSMILJÖ - Publicerades 2020-03-31
Runt om i landet pågår ett aktivt arbete för att öka säkerheten på byggarbetsplatser, vid vägarbeten och egentligen överallt där fordon och fotgängare samexisterar. Trygga din arbetsplats!
 
BRANDSKOLA - Publicerades 2020-03-11
Visste du att det i snitt utbryter en brand i timmen på en svensk arbetsplats? Därför är det viktigt att arbetsgivaren agerar aktivt för att förhindra bränder i arbetsmiljön.