exkl. moms

Varukorg

Tips & råd

Gör en säker installation av din fordonsbelysning - Publicerades 2020-11-09
Vet du vilket relä eller vilken kabelarea du bör använda för en säker installation av elektrisk utrustning? Vi kan hjälpa dig! Läs våra tips för att få ett säkert resultat.

Relästyrning
Om du skall styra tillslag och frånslag av utrustning som kräver högre effekt eller ström än vad en strömbrytare tål är det lättaste sättet att göra det med hjälp av ett relä. Ett relä är en elektriskt manövrerad strömbrytare som styr en stor arbetsström, med hjälp av en liten kontrollström.
Från strömbrytaren kopplas det en liten ström vilken i sin tur aktiverar reläet som styr en liten ström till själva spolen i reläet. Spolens funktion i reläet bygger på elektromagnetfält. Den lilla strömmen magnetiserar spolen som flyttar kraftiga elbrytarkontakter vilka kopplar in den stora strömmen. Den stora strömmen passerar sedan genom reläet från spänningskällan och vidare ut till den elektriska utrustningen.
När du väljer relä är det viktigt att hålla koll på att reläet är avsett för samma spänning som din last, till exempel 12 eller 24 Volt. Sedan avgör lastens funktionalitet hur hög ström som krävs mellan ingång och utgång.
Det bästa med att använda ett relä är att du kan undvika att dra grova matarkablar onödigt långa kabelsträckor. På så sätt slipper du oroa dig för stora spänningsfall. En annan fördel med reläer är att det går snabbt och enkelt att byta dem.
Vid vissa tillfällen behöver man även göra nya kabeldragningar. Då är det av yttersta vikt att kabelarean är tillräcklig för den avsedda utrustningen. Att beräkna vilken kabelarea som behövs görs enkelt med hjälp av ett nomogram. Det man behöver veta är hur mycket utrustningen förbrukar samt total längd på kabeln. För att sedan räkna ut lämplig avsäkring för den tänkta utrustningen, behöver man veta utrustningens effekt (Watt) samt spännig (Volt).

För att beräkna strömmen och avsäkra med rätt säkringsstorlek använder man:
Ohm´s lag, P (Watt) = U (Volt) x I (Ampere)
Exempel: Om man skall montera en 120W extraljusramp, kommer den att kräva ca. 10 Ampere. Det blir alltså: 120W/12Volt = 10 ampere.

Vi har ett brett utbud av installationsmaterial och hjälper dig gärna med tips och råd inför din installation. Kontakta din säljare på HBA idag!
 
Förenkla din vardag
LÅT OSS FÖRENKLA - Publicerades 2020-08-13
För oss innebär HBA Solutions att vi tillsammans med dig hittar effektivare lösningar som underlättar din hantering och montering, vilket i slutändan sparar tid och pengar.
 
VI ÄR PROFFS PÅ ARBETSBELYSNING - Publicerades 2020-05-27
Vi har arbetsbelysning för alla behov. Vår sortimentchef Dan har valt ut ett mindre sortiment av arbetsljus som med sina vitt skilda egenskaper förhoppningsvis hjälper din beslutsprocess på traven.
 
TRYGG ARBETSMILJÖ - Publicerades 2020-03-31
Runt om i landet pågår ett aktivt arbete för att öka säkerheten på byggarbetsplatser, vid vägarbeten och egentligen överallt där fordon och fotgängare samexisterar. Trygga din arbetsplats!
 
BRANDSKOLA - Publicerades 2020-03-11
Visste du att det i snitt utbryter en brand i timmen på en svensk arbetsplats? Därför är det viktigt att arbetsgivaren agerar aktivt för att förhindra bränder i arbetsmiljön.
 
BERÄKNA KABELAREAN - Publicerades 2020-02-25
Du behöver veta längd på kabeln och belastning, med dessa får du fram önskad kabelarea. Använd vårt smarta nomogram för att snabbt och enkelt ta reda på rätt kabelarea för din installation.
 
LITEN ELLÄRA - Publicerades 2020-01-20
Ohms lag beskriver förhållandet mellan elektrisk spänning, resistans och ström för en linjär resistor. Joules lag beräknar hur kraftfull en belysning eller ett elektriskt element är i effekt.
 
KVALITETEN ÄR VIKTIG - Publicerades 2019-11-13
För oss är det bara det bästa som gäller, lita på att vi gör vårt jobb. Alla produkter genomgår rigorösa kvalitetstester som saltspraytester, chocktester och beständighetstester.
 
FRÄSCHA EXTRALJUS - Publicerades 2019-11-13
Det är ingen hemlighet att klimatet i Norden är tufft, vi har långa vintrar. Vilket oundvikligen påverkar dina extraljus. Vi vill att du ska få maximalt ljusutbyte länge.
 
VAD ÄR LUX OCH WATT? - Publicerades 2019-11-01
Watt är energi som går åt för att driva en lampa och detta korrelerar inte med ljusstyrkan. Lux är ett värde som är mest intressant för att beskriva hur en strålkaster lyser.
 
LED BELYSNING - Publicerades 2019-10-29
Idag är LED det ljus som är mest dominant på marknaden. Men teknikskiftet kan vara förvirrande och begreppen är många. Här guidar vi dig genom belysningsdjungeln.
 
SINUSVÅG - Publicerades 2019-10-16
Vad är det som skiljer invertrar från varandra, förutom att invertrar med modifierad sinusvåg oftast är mycket billigare? Framför allt, vad är skillnaden mellan modifierad sinusvåg och ren sinusvåg?
 
ECE REGLEMENTE - Publicerad 2019-09-11
För att kunna utrusta eller uppgradera ett fordon på ett optimalt sätt måste de lagstadgade kraven beaktas. Vi reder ut begreppens betydelser och innebörd.