exkl. moms

Varukorg

Gör en säker installation av din fordonsbelysning - Publicerades 2020-11-09
Vet du vilket relä eller vilken kabelarea du bör använda för en säker installation av elektrisk utrustning? Vi kan hjälpa dig! Läs våra tips för att få ett säkert resultat.

Relästyrning
Om du skall styra tillslag och frånslag av utrustning som kräver högre effekt eller ström än vad en strömbrytare tål är det lättaste sättet att göra det med hjälp av ett relä. Ett relä är en elektriskt manövrerad strömbrytare som styr en stor arbetsström, med hjälp av en liten kontrollström.
Från strömbrytaren kopplas det en liten ström vilken i sin tur aktiverar reläet som styr en liten ström till själva spolen i reläet. Spolens funktion i reläet bygger på elektromagnetfält. Den lilla strömmen magnetiserar spolen som flyttar kraftiga elbrytarkontakter vilka kopplar in den stora strömmen. Den stora strömmen passerar sedan genom reläet från spänningskällan och vidare ut till den elektriska utrustningen.
När du väljer relä är det viktigt att hålla koll på att reläet är avsett för samma spänning som din last, till exempel 12 eller 24 Volt. Sedan avgör lastens funktionalitet hur hög ström som krävs mellan ingång och utgång.
Det bästa med att använda ett relä är att du kan undvika att dra grova matarkablar onödigt långa kabelsträckor. På så sätt slipper du oroa dig för stora spänningsfall. En annan fördel med reläer är att det går snabbt och enkelt att byta dem.
Vid vissa tillfällen behöver man även göra nya kabeldragningar. Då är det av yttersta vikt att kabelarean är tillräcklig för den avsedda utrustningen. Att beräkna vilken kabelarea som behövs görs enkelt med hjälp av ett nomogram. Det man behöver veta är hur mycket utrustningen förbrukar samt total längd på kabeln. För att sedan räkna ut lämplig avsäkring för den tänkta utrustningen, behöver man veta utrustningens effekt (Watt) samt spännig (Volt).

För att beräkna strömmen och avsäkra med rätt säkringsstorlek använder man:
Ohm´s lag, P (Watt) = U (Volt) x I (Ampere)
Exempel: Om man skall montera en 120W extraljusramp, kommer den att kräva ca. 10 Ampere. Det blir alltså: 120W/12Volt = 10 ampere.

Vi har ett brett utbud av installationsmaterial och hjälper dig gärna med tips och råd inför din installation. Kontakta din säljare på HBA idag!extraljuskablage
Extraljuskablage för 1 ljus, Artnr. 12-E36-12DT
Kablage med DT-kontakt för enkel inkoppling, relä med säkring för max 30 A/360 W kontinuerlig drift.

extraljuskablage
Extraljuskablage för 3 ljus, Artnr. 12-E36-12B
Kablage för 3 belysningar med relä och säkring för max 30 A/360 W. Kablage med extra grova kablar för att undvika spänningsfall.

extraljuskablage
Extraljuskablage för 2 ljus, Artnr. 12-E36-12
Extraljuskablage för 2 belysningar med relä och säkring för max 30 A/360 W. Kablage med extra grova kablar för att undvika spänningsfall.
canbus
DT-grenkabel 2 polig, Artnr. 18-ADR-GK1
Äntligen finns det möjlighet att installera extraljus på bilar som saknar en 12 V plussignal till helljuset som på t.ex nyare bilar med Xenon och LED-helljus.