exkl. moms

Varukorg

Tips & råd

BRANDSKOLA - Publicerades 2019-03-11
Visste du att det i snitt utbryter en brand i timmen på en svensk arbetsplats?
Därför är det viktigt att arbetsgivaren agerar aktivt för att förhindra bränder i arbetsmiljön. Det görs enkelt genom planering, utbildning och kontroll av befintligt brandskydd. Att ha en utrymningsplan på plats redan innan en brand börjat är viktigt. Ser du brister i brandskyddet på din arbetsplats? Prata med din chef, det är viktigt att alla känner sig trygga.

Det finns några förebyggande åtgärder som kan utföras direkt. Kontrollera att alla utrymningsvägar är tillgängliga och går att öppna utan nyckel eller verktyg. Utrymningsvägarna ska vara skyltade med en grön skylt med stora vita symboler. Kontrollera att brandsläckare och brandfiltar är utplacerade på lättillgängliga, strategiska platser i din arbetsmiljö. Likaså dessa ska vara uppmärka med skyltar. När testade du brandvarnaren senast? Även om brandvarnaren aldrig behövt användas kan batteriet ta slut redan efter ett par månader. Underhåll och testa brandvarnaren med jämna mellanrum.

Är ditt fordon din arbetsplats? Att ha en liten behändig brandsläckare lättillgänglig i ditt fordon och en brandfilt nära till hands är avgörande för att kunna stoppa en brand tidigt.

När branden är ett faktum:
- Sätt dig själv i säkerhet. Vid utvecklad rök kryp på golvet. Röken stiger och är luften renare närmare marken.
- Hjälp andra om du kan, utan att sätta dig själv i större fara.
- Larma 112 var beredd att svara på: om det finns människor som är instängda eller i annan fara, adress där det brinner, vem du är och varifrån du ringer.
- Om möjligt, släck branden.
VI HJÄLPER DIG BERÄKNA KABELAREAN - Publicerades 2019-02-25
Du behöver veta längd på kabeln och belastning, med dessa får du fram önskad kabelarea. Använd vårt smarta nomogram för att snabbt och enkelt ta reda på rätt kabelarea för din installation.

Hur gör du till exempel om 60 watt tas ut över en 10 meter lång ledning? Med hjälp av vårt nomogram får du snabbt fram kabelarean. Strecket du drar mellan belastning och kabellängd i nomogrammet hamnar på en viss kabelarea, i detta fall 2,5 mm2 kabelarea.

OBS! Tänk på att strömmen ska tillbaka till säkringsdosa respektive minusplint. När du mätt upp kabellängden, måste du fördubbla värdet innan du läser av kabeldimensionen i nomogrammet.

När du beräknar kabelarean från batteri till säkringsdosa gör du ungefär på samma sätt, men tänk på att du måste addera ihop den teoretiska effekten av samtliga förbrukare som är anslutna till kretsen. Välj alltid närmast högre värdet i tabellen så slipper du förluster som kan bildas i skarvar, säkringar, kontakter och dosor. Vid 24 volts system halveras kabelarean.

Hitta vårt nomogram HÄR>> 
LITEN ELLÄRA - Publicerades 2019-01-20
Ohms lag beskriver förhållandet mellan elektrisk spänning, resistans och ström för en linjär resistor. Joules lag beräknar hur kraftfull en belysning eller ett elektriskt element är i effekt.
 
KVALITETEN ÄR VIKTIG - Publicerades 2019-11-13
För oss är det bara det bästa som gäller, lita på att vi gör vårt jobb. Alla produkter genomgår rigorösa kvalitetstester som saltspraytester, chocktester och beständighetstester.
 
FRÄSCHA EXTRALJUS - Publicerades 2019-11-13
Det är ingen hemlighet att klimatet i Norden är tufft, vi har långa vintrar. Vilket oundvikligen påverkar dina extraljus. Vi vill att du ska få maximalt ljusutbyte länge.
 
VAD ÄR LUX OCH WATT? - Publicerades 2019-11-01
Watt är energi som går åt för att driva en lampa och detta korrelerar inte med ljusstyrkan. Lux är ett värde som är mest intressant för att beskriva hur en strålkaster lyser.
 
LED BELYSNING - Publicerades 2019-10-29
Idag är LED det ljus som är mest dominant på marknaden. Men teknikskiftet kan vara förvirrande och begreppen är många. Här guidar vi dig genom belysningsdjungeln.
 
SINUSVÅG - Publicerades 2019-10-16
Vad är det som skiljer invertrar från varandra, förutom att invertrar med modifierad sinusvåg oftast är mycket billigare? Framför allt, vad är skillnaden mellan modifierad sinusvåg och ren sinusvåg?
 
ECE REGLEMENTE - Publicerad 2019-09-11
För att kunna utrusta eller uppgradera ett fordon på ett optimalt sätt måste de lagstadgade kraven beaktas. Vi reder ut begreppens betydelser och innebörd.