exkl. moms

Varukorg

Tips & råd

FÖR BERÄKNING AV KABELAREA - Publicerades 2019-02-25
Mät upp kabellängd och lägg ihop summan av effekt/förbrukning i watt. I det illustrerade exemplet ska alltså 60 watt tas ut över en 10 meter lång ledning. Linjen skär kabeldiagrammet i det område där 2,5 mm kabel ska användas.

OBS! Tänk på att strömmen ska tillbaka till säkringsdosa respektive minusplint. När du mätt upp kabellängden, måste du fördubbla värdet innan du läser av kabeldimensionen i nomogrammet.

När du beräknar kabelarean från batteri till säkringsdosa gör du ungefär på samma sätt, men tänk på att du måste addera ihop den teoretiska effekten av samtliga förbrukare som är anslutna till kretsen. Välj alltid närmast högre värdet i tabellen så slipper du förluster som kan bildas i skarvar, säkringar, kontakter och dosor.
Vid 24 volts system halveras kabelarean.OHMS LAG - Publicerades 2019-01-20
Ohms lag beskriver förhållandet mellan elektrisk spänning, resistans och ström för en linjär resistor. Med hjälp av två parametrar kan du alltid räkna ut den tredje. Dessutom går det att kombinera Ohms lag med Joules lag om sambandet mellan spänning, ström och effekt.

Beräkningsformel
U=R x I        U: Spännings Volt R: Resistans Ohm I: Strömstyrkan Ampere

JOULES LAG
För att beskriva hur kraftfull en belysning eller ett elektriskt element är används begreppet effekt. Effekten är produkten av spänningen som vi anslutit till kretsen, och den ström som flyter genom kretsen. Effekt handlar här om den elektriska effekten, inte till exempel den visuella effekten av hur mycket en lampa lyser.

Beräkningsformel
P=U x I        P: Effekt Watt U: Spänning Volt I: Strömsturkan Ampere

 
KVALITETEN ÄR VIKTIG - Publicerades 2019-11-13
För oss är det bara det bästa som gäller, lita på att vi gör vårt jobb. Alla produkter genomgår rigorösa kvalitetstester som saltspraytester, chocktester och beständighetstester.
 
FRÄSCHA EXTRALJUS - Publicerades 2019-11-13
Det är ingen hemlighet att klimatet i Norden är tufft, vi har långa vintrar. Vilket oundvikligen påverkar dina extraljus. Vi vill att du ska få maximalt ljusutbyte länge.
 
VAD ÄR LUX OCH WATT? - Publicerades 2019-11-01
Watt är energi som går åt för att driva en lampa och detta korrelerar inte med ljusstyrkan. Lux är ett värde som är mest intressant för att beskriva hur en strålkaster lyser.
 
 
LED BELYSNING - Publicerades 2019-10-29
Idag är LED det ljus som är mest dominant på marknaden. Men teknikskiftet kan vara förvirrande och begreppen är många. Här guidar vi dig genom belysningsdjungeln.
 
SINUSVÅG - Publicerades 2019-10-16
Vad är det som skiljer invertrar från varandra, förutom att invertrar med modifierad sinusvåg oftast är mycket billigare? Framför allt, vad är skillnaden mellan modifierad sinusvåg och ren sinusvåg?
 
ECE REGLEMENTE - Publicerad 2019-09-11
För att kunna utrusta eller uppgradera ett fordon på ett optimalt sätt måste de lagstadgade kraven beaktas. Vi reder ut begreppens betydelser och innebörd.