Endast försäljning mot företag. Vänligen logga in för att handla eller ansök om konto

exkl. moms

Varukorg

Bra att veta

VI REDER UT VANLIGA BELYSNINGSBEGREPP


Vad är lumen?
Lumen anger den totala mängd ljus som en strålkastare avger, utan hänsyn till i vilken riktning ljuset strålar. Här skiljer vi mellan teoretisk och faktisk lumen. Teoretisk lumen är det ljusflöde LED-kärnan kan prestera under optimala förhållanden i ett laboratorium och faktisk lumen är det verkliga ljusflöde en belysning levererar när reflektor och lins är monterade. En annan vanligt förekommande benämning på faktisk lumen är praktisk lumen.
 
Vad är lux?
Lux är det värde som beskriver hur en strålkastare lyser, värdet anger hur mycket ljus som når fram till ett visst område. Belysningsstyrkan uppgår till 1 lux när ett jämnt ljusflöde på 1 lumen träffar en yta på 1 m².
 
Vår säljare på besök Laxo Mekan
Vad är Watt?
Watt är den energi som går åt för att driva en lampa och korrelerar inte nödvändigtvis med belysningens ljusstyrka. En vanlig glödlampa använder till exempel endast 5% av sin energi till att lysa och resterande energi omvandlas till värme. LED tekniken är desto mer effektiv och en LED lampa utnyttjar 80-90% av sin energi till att lysa. På så sätt är det inte rättvist att enbart utifrån respektive wattal jämföra traditionell halogenbelysning och LED belysning.
Glödlampa med finger ovanpå
Vad är kelvin?
Kelvin är en måttenhet som mäter den färgtemperatur ett ljus har. På Kelvinskalan återfinns dagsljus kring 5500-6500K, en halogenlampa ligger runt 3200K och LED lampor brukar generellt sett ligga runt 6000K. Vid höga färgtemperaturer uppemot 7000K blir ljuset blåaktigt för att sedan anta en violett nyans. Här kan du läsa mer om Kelvin och olika ljustemperaturer.

Ljustemperaturer i skala
Oavsett vilken din applikation är kan du vara trygg i att HBAs mångåriga erfarenhet och tekniska kompetens återspeglas i produkternas kvalitet och ett långsiktigt hållbart erbjudande. Du kan alltid kontakta någon av våra belysningsexperter så hjälper vi dig att hitta rätt produkt eller lösning för just ditt användningsområde.
 
Arbetsbelysning 35W 1800lm
ARBETSBELYSNING 35W 1800lm
Art.nr: 18-22851-FL


ARBETSBELYSNING 90W HEAVY DUTY
Art.nr: 18-7645


Arbetsbelysning 30W reflektor
ARBETSBELYSNING 30W REFLEKTOR
Art.nr: 18-3228