Endast försäljning mot företag. Vänligen logga in för att handla eller ansök om konto

exkl. moms

Varukorg

TIPS & RÅD

VI JÄMFÖR ARBETSBELYSNING


I vår kunskapsserie om belysning hittar du information om vad begrepp som lumen, lux och watt innebär. LÄS INLÄGGET HÄR >>
Nu kommer vi applicera våra kunskaper om belysningsbegrepp genom att jämföra olika arbetsljus. Vi fördjupar oss i fem arbetsbelysningar och utifrån respektive lampas ljustemperatur, lumental, wattal, ljusbild och E-godkännande skapar vi oss en uppfattning kring hur de skiljer sig från varandra. Vi fokuserar på arbetsbelysningar som ligger mellan 5600K och 6200K på ljustemperaturskalan.”
 
ARBETSLJUS OCH BACKLJUS 18-22851
Först ut är arbetsljuset med extra allt, 18-22851. ”HBA lampan” som den kallas är framtagen av oss med det nordiska klimatet i åtanke. Det är ett arbetsljus som uppfyller marknadens allra högsta krav och anpassat för proffsanvändning. Med 1800 faktiska lumen och 35W ger arbetsbelysningen ett vitt och kraftfullt närljus med mycket bred ljusbild utan mörka fält. Lampan har integrerad DT-kontakt i huset där kontakten är vänd 180° för bästa dragavlastning. Lampan är ADR-godkänd, uppfyller den högsta EMC normen CISPR 25:5 och finns i två utföranden; som arbetsbelysning och ECE R148 godkänt backljus.
 
Att en arbetsbelysning även är en E-godkänd backlampa innebär att du får koppla den mot backväxeln och den assisterar på så sätt med extra belysning när du backar. Godkännandet heter ECE R148 och de E-godkända backlamporna har en bred ljusbild, även kallad ”Wide Flood”, som är passande att vinklas ner mot marken. Här ser du skillnaden i ljusbild mellan det E-godkända backljuset och arbetsljuset i 22851-serien.
 
Det E-godkända backljuset har en kort och bred symmetrisk ljusbild som fokuserar ljuset nära lampan. Arbetsljusbilden är däremot längre och belyser ett smalare arbetsområde. Ljuset är som intensivast vid ett avstånd mellan tre till åtta meter från belysningen.
 
 
18-22851 arbetsbelysning
 
Rektangulär arbetsbelysning
 
Lättplacerad arbetsbelysning
 
Kraftfull heavy duty arbetsbelysning
 
ARBETSLJUS OCH BACKLJUS 18-3229
Vi går vidare till arbetsljus 18-3229, även det E-godkänt enligt ECE R148. 18-3229 har ett smalt format som med fördel monteras i utrymmen där det är ont om plats. Indirekta reflektorer ger ett starkt backljus om 30W och 2520 faktiska lumen. Lampan har hus i aluminium och levereras med DT-kontakt på utgående kabel. Här finns en schematisk bild som visar backlampans ljusspridning. Om vi jämför ljusbilderna för backljus 18-22851 och 18-3229 ser vi att det senare har den bredaste ljusspridningen, med en fördelning fördelar ljuset över 60 meter i bredd. Samtidigt ger inte 18-3229 lika mycket ljus i närområdet som 18-22851 gör. I tabellen på nästa sida kan vi utläsa på vilket avstånd de båda backljusen ger 1 lux vilket säger en del om hur fokuserad ljusbild respektive lampa har. Som vi lärt oss tidigare uppgår belysningsstyrkan till 1 lux när ett jämnt ljusflöde på 1 lumen träffar en yta på 1 m². Det innebär att vid desto längre avstånd från lampan 1 lux kan uppmätas, desto kraftfullare ljus har den.
 
ARBETSLJUS 18-3231
Nu tittar vi på arbetsljus 18-3231, en prisvärd 54W belysning som ger 4000 faktiska lumen. Dioder från Osram kombinerar hög effekt med låg strömförbrukning och ger lampan ett kraftfullt arbetsljus med effektiv ljusbild. Den har hög prestanda och levererar mycket ljus för pengarna.18-3231 har inbyggd temperaturkontroll som skyddar lampan och dioderna från överhettning vilket ökar dess livslängd. Det tunna formatet gör lampan lättplacerad på alla typer av fordon och maskiner. Arbetsljuset levereras med ett kraftigt fäste av rostfritt stål och kabel med DT-kontakt. 18-3231 har en jämn och relativt bred arbetsljusbild med en horisontell spridning om 40 meter. Det är en bredare spridning än den arbetsljus 18-22851 har, samtidigt som ljusbilden är smal i förhållande till våra E-godkända backljus.
 
ARBETSLJUS 18-7645
Vi avslutar jämförelsen med en kompakt och kraftfull Heavy Duty arbetsbelysning på 90W, 18-7645. Lampan ger hela 6500 lumen och är det senaste tillskottet i vårt arbetsljussortiment. Den är mycket ljusstark och levererar en bred, effektiv arbetsljusbild. Med ett kraftigt fäste av rostfritt stål är lampan vibrationstålig och lämplig för montering i utsatta miljöer. Den inbyggda temperaturkontrollen skyddar lampan och dioderna från överhettning vilket ger ett arbetsljus med utökad livslängd. Huset är av pulverlackerat aluminium och lampan har 50 cm kabel med DT-kontakt. Heavy Duty lampan är den belysning som är mest kraftfull och levererar 1 lux vid 92 meter. Dessutom ser vi att den har en bred ljusbild som sprider ljuset drygt 50 meter horisontellt. Ljusbilden är asymmetrisk och belysningen som starkast på ett avstånd mellan två och tio meter från arbetsljusets centrum. Av de belysningar vi jämfört har arbetsljus 18-7645 den bredaste och längsta ljusbilden. Den är ljusstark men har samtidigt överlägset högst förbrukning och effekt.
 
Slutsatsen blir att olika belysningar uppfyller olika syften. Därav är viktigt att känna till vilken prestanda och ljusbild som just din eller din kunds applikation kräver. Utifrån det behovet kan du sedan välja lämpligt arbetsljus eller backljus.