Endast försäljning mot företag. Vänligen logga in för att handla eller ansök om konto

exkl. moms

Varukorg

Bra att veta

VAD ÄR KELVIN?


Kelvin är en måttenhet som mäter den färgtemperatur ett ljus har. På kelvinskalan återfinns dagsljus kring 5500-6500K, en halogenlampa ligger runt 3200K och LED lampor brukar i regel ligga runt 5700K. Vid höga färgtemperaturer uppemot 7000K blir ljuset blåare för att sedan övergå mot violett.
 
Kallvitt och varmvitt ljus
Om vi dyker djupare ner i måttenheten kelvin är det vanligt att ljuset klassas in i två kategorier; kallvitt och varmvitt ljus. Ljus med lite lägre färgtemperatur än normalt dagsljus brukar benämnas som varmvitt. De flesta arbetsljus har ett kelvintal som ligger i spannet runt 6000, och de avger ett kallvitt ljus. Ögat uppfattar att kallvita lampor har ett vitt och skarpt ljus med en blå ton. Det varmvita ljuset har en färgtemperatur runt 3000K och avger ett mjukt ljus som ger skarpa kontraster och bra djupseende. Varmvitt ljus upplevs gulaktigt av ögat och återger konturer och föremål tydligt samtidigt som det dämpar reflektioner från regn, snö och is. En låg färgtemperatur ger en verklighetstrogen färgåtergivning och vid långvarig exponering upplevs det varmvita ljuset behagligt för ögat.
 

Vad är Kelvin?
Trots att det varmvita ljuset uppvisar en rad goda egenskaper är det kallvita ljuset populärt och används till LED arbetsljus. En trolig anledning till detta är att hjärnan uppfattar ett vitt ljus som både starkt och klart. I vår arbetsljusserie 22807 finns arbetsljus med både 5700 kelvin och 3000 kelvin i ljustemperatur. Utseendemässigt är lamporna identiska men det är just färgtemperaturen som skiljer dem åt, vilket ljusbilderna återspeglar.