Endast försäljning mot företag. Vänligen logga in för att handla eller ansök om konto

exkl. moms

Varukorg

Tips & råd


VAD SKALL DU TÄNKA PÅ VID VAL AV EXTRALJUS


Extraljus på fordon i yrkestrafik förbättrar förarens uppfattning om vad som händer längre fram på vägen och längs vägrenen. När det gäller att välja belysning glöm inte att tänka på hur vägarna du kör på ser ut. Bilarna är i grunden inte utrustade med så bra helljus som krävs. Extraljusen utgör en viktig säkerhetsfaktor och med en modern ljusramp upplever yrkesföraren en väsentlig skillnad på siktförmågan. Extraljus på fordon i yrkestrafik är en nödvändighet!

Det första du ska utgå ifrån vid val av extraljus är att de är godkända för färd på allmän väg och har märkningen ECE-R112. Det andra är att belysningen inte innehåller elektronik som kan störa fordonets – eller andra fordons – kommunikationsutrustning. Märkningen heter EMC R10.
Det tredje är att välja ett referenstal utefter vilka vägar du kör på. När det gäller extraljus och dess ljusbild talar man om referenstal. Idag finns det lampor som har referenstal från 25 och upp till referens 50. Med fyra extraljus når man referens 200.

Referenstalen är ett sätt att beskriva strålkastarens ljusbild. Ju högre referenstal, ju längre når ljuset. Vid lägre referenstal når ljuset inte lika långt, men ljuskäglan blir å andra sidan bredare och man ser mer vad som händer vid sidan av vägen.
Fräscha upp dina extraljus
Det kan vara bra att kombinera högre och lägre referenstal för att få både längd och bredd på ljusbilden. Många yrkesförare väljer den lösningen. Kombinera olika extraljus med olika karaktärer för att täcka just ditt behov för de miljöer du kör i. Bredd på ljuset för krokiga vägar och för att se vilt utanför vägen, längd på ljuset vid färd på långa raka vägsträckor. HBAs breda sortiment av extraljus har något att erbjuda alla användare. Dessutom har HBAs produktexperter mångårig erfarenhet inom el och belysning. De hjälper dig gärna att hitta den bästa extraljuslösningen för dig. Oavsett ditt extraljusbehov kan du vara säker på att HBA har det du söker.

E-godkänd backlampa
SENTINEL ELITE EXTRALJUS, Artnr. 12-00081
Ett runt extraljus på 9" som med sin toppkvalitet sätter en ny standard. Ger en ljusbild som sprider ljuset 52 graders horisontellt.

STYX LEDRAMP 22", Artnr. 12-2105
En dubbelradig extraljusramp som lyser 1 lux på 650 meter. Rampen prioriterar ljusbildens längd och har en mörktonade lins.

Hydra Ledramp
HYDRA LEDRAMP 50", Artnr. 12-2150
En böjd extraljusramp som lyser 1 lux på 460 meter. Tillsammans med ljusbilden som kombinerar både bredd och längd ger den fantastiskt ljus.
Linear 18 Elite Ledramp
LINEAR 18 ELITE, Artnr. 12-00033
En extraljusramp som lyser med 1 lux på 488 meter. Perfekt för installation i trånga utrymmenmed sin aerodynamiska design