Endast försäljning mot företag. Vänligen logga in för att handla eller ansök om konto

exkl. moms

Varukorg

Tips & råd

ECE R65 reglemente för varningsljus
Allt du behöver veta om reglementet för varningsljus
Våren är äntligen här och runt om i landet drar nya vägarbeten igång. Ett fordon som arbetar på väg behöver uppfylla vissa krav. Framför allt ska fordonet vara utrustat med en varningslykta. Vi vänder oss till Transportstyrelsens reglemente för varningsljus och lär oss mer. Vid en första anblick verkar reglementet aningen komplicerat, men med hjälp av vår produktchef Dan reder vi nu ut begreppen.
Vi tar det från början. Enligt transportstyrelsen måste ett fordon som används i väghållningsarbete vara försett med en varningslykta. Ljuset ska vara godkänt och synligt från alla håll. Syftet med varningsljuset är att uppmärksamma och varna medtrafikanter om du:
- Måste ställa upp fordonet på vägen
- Kör så att fordonet kan utgöra ett hinder på vägen
- Anser att fordonet utgör fara för övrig trafik

Här förklarar Dan transportstyrelsens förordning TSFS 2009.83 som säger att varningsljus på fordon får användas i följande situationer:
1. I väghållningsarbete
2. Vid bärgning och transport av bärgat fordon
3. I samband med fordonskontroll
4. Vid olycksplats
5. När fordonsbredden inklusive utrustning överstiger 3 meter
3. Av vägtransportledare vid eskort av lång, bred eller tung transport

Bra, då har vi koll på varför varningsljus behövs och när de ska användas. Nu tittar vi på de krav som finns för själva varningsljuset. Vid montering på fordon ska varningsljuset avge ett blinkande orangegult ljus i alla riktningar i horisontalplanet och vara godkänt enligt ECE-reglemente 65 (ECE R65). Men det stannar inte där. Placeringen av varningsljuset ska vara så att du kan observera ljuskällans centrum från varje punkt på en höjd av 1,2 meter över markplanet, och på ett avstånd av 20 meter och längre från fordonet.
Varningsljus arbete på väg
Sedan ska varningslyktan sitta på fordonet så att symmetriaxeln är vinkelrät mot marken. Om fordonet utrustas med flera varningsljus ska de sammankopplas och lysa samtidigt.
kontrollampa orange
Dan påminner om en viktig sak som är lätt att glömma bort, att det intill föraren ska finnas en orange kontrollampa som lyser när varningsljuset är på. Till sist förklarar vi mer runt de klassningar och benämningar som finns för varningsljus.

Vad är skillnaden mellan klass 1 och klass 2?
ECE R65 Klass 1 är varningsljus med ett ljusläge
ECE R65 Klass 2 är varningsljus med ett starkare ljusläge för dagsljus och ett svagare läge för natt.
Vad betyder till exempel TA1 och XA2?
Den första bokstaven anger om ljuset är runtomlysande eller inte. Den andra bokstaven beskriver färgen på ljuset; amber (A), blue (B) eller red (R). Siffran i slutet förklarar om varningsljuset är godkänt enligt klass 1 eller klass 2. Här ser du en sammanställning över begreppen:
T = 360° runtomlysande varningsljus      X = Riktade varningsljus
A = Orange ljus         B = Blått ljus        R = Rött ljus
1 = Klass 1 (ett ljusläge)     2 = Klass 2 (två ljuslägen)

Nu har vi tragglat oss igenom reglementet och förhoppningsvis blivit lite klokare. Vi har bara en viktig fråga kvar till Dan - vad är egentligen okej att kalla ljusen? Dan svarar lugnt; ”Du kan kalla dem allt från rotorljus, saftblandare och blixtljus till ljusramp och varningsljus. Det viktiga är att dina ljus uppfyller kravet för arbete på väg och att de bidrar till högre säkerhet för dig och dina medtrafikanter”.
För dig som vill läsa mer om säkerhet på väg finns det mycket matnyttig information på Trafikverkets hemsida. KLICKA HÄR >>
förvarningsljus Photon
Förvarningsljus Photon
Art. nr. 14-M071
Förvarningsljus Photon från Juluen med mycket låg strömförbrukning, 3,85 Ah/dygn. Optisk precisionslins i polykarbonat för jämn och sömlös ljusbild.

MS6 Blixtljus
Blixtljus MS6
Art. nr. 14-MS6E2
Ett litet blixtljus som är godkänt enligt R65 Klass 2 med två ljuslägen dag/natt. Ett kompakt och riktat blixtljus med extremt kraftiga lysdioder och bra sidospridning.

Landsort varningsljusramp
Landsort varningsljus
Art. nr. 14-51-LANDSORT
Ultratunn ljusramp med avancerade teknik och speciallinser som ger kraftfullt ljus. Med både över och underdel av aluminium är rampen mycket stabil.

Micro varningsljus
Micro varningsljus
Art. nr. 14-812-MICRO
Ett runtomlysande varningsljus med E-godkänt enligt ECE R65. Passar till alla fordon som behöver ett vibrations tåligt varningsljus med låg profil.