Endast försäljning mot företag. Vänligen logga in för att handla eller ansök om konto

exkl. moms

Varukorg

Bra att veta

SÄKER INSTALLATION AV FORDONSBELYSNING

 
Vet du vilket relä eller vilken kabelarea du bör använda för en säker installation av elektriska produkter? Vi kan hjälpa dig! Läs våra tips för ett säkert resultat.
 
RELÄSTYRNING
Om du skall styra tillslag och frånslag av utrustning som kräver högre effekt eller ström än vad en strömbrytare tål? Det lättaste sättet att ta hjälp av ett relä. Vi tänker på ett relä som en elektriskt manövrerad strömbrytare, vilken med hjälp av en liten kontrollström styr en stor arbetsström. Från strömbrytaren kopplas det en liten ström som i sin tur aktiverar reläet som styr den lilla strömmen vidare till själva spolen i reläet.
 
Spolens funktion bygger på ett elektromagnetiskt fält. Den lilla strömmen magnetiserar spolen som flyttar kraftiga elbrytarkontakter. Dessa kopplar in den stora strömmen som passerar från spänningskällan, genom reläet och vidare ut till den elektriska utrustningen.
 
När du väljer relä är det viktigt att hålla koll på att reläet är avsett för samma spänning som din last, till exempel 12 eller 24 Volt. Sedan avgör lastens funktionalitet hur hög ström som krävs mellan ingång och utgång. Det bästa med att använda ett relä är att du kan undvika att dra grova matarkablar onödigt långa kabelsträckor. På så sätt slipper du oroa dig för stora spänningsfall. En annan fördel med reläer är att det går snabbt och enkelt att byta dem.
 
Reläinstallation
 
VÄLJ RÄTT KABELAREA
För installation som innebär nya kabeldragningar är det av yttersta vikt att kabelarean är tillräcklig för den avsedda utrustningen. Med ett nomogram för kabelarean får du direkt fram hur stor kabelarea din installation kräver. Det du behöver veta är hur mycket utrustningen förbrukar samt total längd på kabeln. Här kan du ladda ner ett nomogram och snabbt räkna fram din kabelarea >>
 
För att sedan räkna ut lämplig avsäkring för den tänkta utrustningen, behöver utrustningens effekt (Watt) samt spännig (Volt) vara känd. Vi har skrivit ett inlägg där vi beskriver förhållandet mellan ström, spänning, effekt och resistans. Här tar vi även upp räkneexempel. Läs elskolan >>
 
Fordonsrelä
RELÄER
Här finns ett brett sortiment av reläer som innefattar allt från minirelä, microrelä och impulsrelä till högeffektsrelä och solid state relä. Sortimentet erbjuder även elektroniska sumrar, solenoider, batterivakter och batteriseparatorer.
Kabel och slang
KABEL
Kabelsortimentet innehåller fordonskabel för lågspänning i olika dimensioner. Alla kablar har flexibel kopparledare och säljs antingen på bobin eller i metervara.
 
Ellära
ELSKOLA
För att våra produkter ska fungera behöver de ström. I vår elskola beskriver vi grundläggande begrepp och hur de hör ihop. Vi går igenom Ohms lag, Joules lag om effekt och tar även upp några konkreta räkneexempel.