FÖLJ MED TILL MR ARBOGAVAGNAR
Följ med på studiebesök hos MR Arbogavagnar AB som ligger i just Arboga. Vi spenderade en förmiddag med Niklas Jarmelid som är VD och en av bolagets delägare. Under timmarna hos Niklas berättade han bland annat om företagets historia, hur de jobbar idag samt deras tankar om framtiden.
NYA ECE-REGLEMENTEN FÖR FORDON
Nu förändras märkningen för våra vanligaste ECE-godkännanden som är en omfattande samling lagar och regler. Vi har sammanställt den information som kommunicerats av FN och förklarar hur de nya föreskrifterna ser ut. Här har vi valt ut de viktigaste delarna som berör våra kunders vardag och verksamhet.
HBA:S EGENDESIGNADE GUMMIARMSLAMPOR
Visste du att vi har designat och tagit fram en helt egen serie sidomarkeringar och positionsljus? Tillsammans med en av våra nära leverantörer har våra produktexperter sammanställt input från marknaden och kunder. Resultatet är en familj av sidomarkeringar och positionsljus på gummiarm.
BRANSCHMÄSSA OCH LEVERANTÖRSBESÖK I ASIEN
Varje år i april, just runt påsk, hålls en enorm branschmässa i Taiwan. Mässan heter AMPA och är en anledning för oss att åka över till Asien för ett par veckor av leverantörsbesök och mässbesök. Vi följer med VD Magnus, försäljningschef Stefan, sortimentschef Dan och rådgivare Per på deras Asienäventyr.
TUR & CO ÄR ÅRETS HBA PARTNER 2022
TUR & Co. är en yrkesbutik för åkare, belägen i Tumba söder om Stockholm. Det har gått några månader sedan TUR & Co. erövrade titeln som årets HBA Partner och vi är nyfikna på att se om vandringspokalen har hittat en plats i butiken.
SÅ BIDRAR BACK-TV TILL TRYGG ARBETSMILJÖ
Runt om i landet pågår ett aktivt arbete för att höja säkerheten på arbetsplatser. En säkerhetsåtgärd som är enkel att applicera är användande av back-tv system på fordon.
SÄKER INSTALLATION AV FORDONSBELYSNING
Vet du vilket relä eller vilken kabelarea du bör använda för en säker installation av elektriska produkter? Vi kan hjälpa dig! Här förklarar vi hur relästyrning fungerar samt ger ett verktyg som hjälper dig att välja rätt kabelarea.
ELLÄRA OCH INSTALLATIONSTIPS
För att våra produkter ska fungera behöver de ström. Det finns mycket att läsa om ellära och vi tänker beskriva några grundläggande begrepp och hur de hör ihop. Här hittar du en kort elskola och även några installationstips.
REPORTAGE FRÅN AUTOMÄSSAN
I januari gick Automässan av stapeln. Själva mässupplägget var för oss självklart; vi ville visa våra produkter och lösningar anpassade för lätta fordon och transportbilar. I upplägget ingick en möjlighet att presentera vår nya satsning inom strömförsörjning och styrsystem.
5 FÖRDELAR MED LED-BELYSNING
Det har skett ett teknikskifte när det kommer till belysning och idag är LED (Light Emitting Diode) det ljus som är mest dominant på marknaden. Fördelarna med dioder är många och här har vi valt ut fem punkter som vi tycker är bra att veta om just LED.
SÅ FUNGERAR REFERENSTAL PÅ EXTRALJUS
Referenstalet anger hur långt och hur starkt ett extraljus och helljus lyser. Desto högre referentstal en lampa har, desto längre och kraftfullare ljus levererar den. Referenstalet finns angivet för alla E-godkända extraljus och är tryckt i lampans glas.
DET HÄR ÄR E-GODKÄNDA EXTRALJUS
Reglemente ECE R112 är det godkännande som säkerställer att ett extraljus uppfyller satta krav. Godkännandet sätter en övre gräns för hur många candela ett extraljus får avge, vilket i praktiken begränsar lampans ljusbild till att inte överstiga referenstalet 50.
VI JÄMFÖR ARBETSBELYSNING
Nu kommer vi applicera våra kunskaper om belysningsbegrepp genom att jämföra olika arbetsljus. Vi fördjupar oss i fem arbetsbelysningar och utifrån respektive lampas ljustemperatur, lumental, wattal, ljusbild och E-godkännande skapar vi oss en uppfattning kring hur de skiljer sig från varandra.
FULLT ÖS NÄR DET ÄR ÖPPET HUS HOS T.U.R & CO
Två gånger om året anordnar Ulf och hans kollegor ett öppet hus. Till TUR-dagen bjuder de in kunder, leverantörer och representanter från näringslivet och skapar en dynamisk mötesplats i butiken. Dagen är fylld av god mat, fika, aktiviteter, fina erbjudanden och möjligheter att knyta nya affärskontakter.
VAD INNEBÄR KELVIN?
Kelvin är en måttenhet som mäter den färgtemperatur ett ljus har, på kelvinskalan återfinns dagsljus kring 5500-6500K. Vi delar våra kunskaper om hur kallvitt och varmvitt ljus skiljer sig åt och ger en hjälp vid val av din belysning.
VI REDER UT VANLIGA BELYSNINGSBEGREPP
Ord som lumen, lux och kelvin är vanligt förekommande i vår vardag. Vi vill gärna dela med oss av vår kunskap och i vårt senaste blogginlägg förklarar vi vad olika belysningsbegrepp innebär. De är en hjälp och vägledning när du ska jämföra och välja belysning.
LAZER LAMPS E-BOOSTFUNKTION
De flesta har koll på att strålkastare och extraljus på motorfordon måste vara E-godkända enligt ECE R112. Godkännandet lägger en viss begränsning på hur kraftfullt ljusflödet får vara och hur lång samt bred ljusbild. Lazer Lamps har hittat ett sätt att i en och samma lampa kombinera maximalt ljusflöde med ECE R112.
FLEXIBILITET FÅR LAXO MEKAN ATT STICKA UT
Vi besöker Laxo Mekan i utkanten av Örebro. Laxo Mekan har egen tillverkning och producerar bl.a. lastväxlare, liftdumprar och snabblåsbilar. Pierre berättar att trots rådande osäkerhet är orderböckerna hos Laxo Mekan fulla året ut.
ELMIA LASTBIL - MÄSSAN VI ALLA VÄNTAT PÅ
Inför 2022 ändrade Folkhälsomyndigheten sina restriktioner, Elmia Lastbil skulle hållas igen. Tänk att äntligen få stå på mässa, träffa kunder, leverantörer och kollegor i branschen.
MODIFIERAD SINUSVÅG VS REN SINUSVÅG
Här reder vi ut vad det egentligen är som skiljer invertrar med ren sinusvåg från invertrar med modifierad sinusvåg. En uppenbar olikhet är priset, men det finns andra aspekter att ta hänsyn till.
UPPTÄCK FÖRDELARNA MED LANDSORT VARNINGSLJUSRAMP
Har du en lastbil, personbil, transportbil eller maskin? Då är ljusrampen Landsort något för dig. Lär mer om vad som gör Landsort till en av marknadens mest eftertraktade ramper.
DEMIR MASKIN - EN ALLKONSTNÄR SOM ÄLSKAR BELYSNING
Vi tar med dig till Demir Maskin & Entreprenad i Södertälje, där vi träffar ägaren Sebastian. Företaget erbjuder kunden en helhetslösning med både butik och allmärkesverkstad, kan därigenom lösa alla typer av problem.
ALLT DU BEHÖVER OM REGLEMENTET FÖR VARNINGSLJUS
Våren är äntligen här och runt om i landet drar nya vägarbeten igång. Ett fordon som arbetar på väg behöver uppfylla vissa krav. Framför allt ska fordonet vara utrustat med en varningslykta. Vi vänder oss till Transportstyrelsens reglemente för varningsljus och lär oss mer.
VAD SKALL DU TÄNKA PÅ VID VAL AV EXTRALJUS
När det gäller att välja belysning glöm inte att tänka på hur vägarna du kör på ser ut. Extraljusen utgör en viktig säkerhetsfaktor och med en modern ljusramp upplever yrkesföraren en väsentlig skillnad på siktförmågan. Extraljus på fordon i yrkestrafik är en nödvändighet!
5 TIPS NÄR DU VÄLJER ARBETSBELYSNING
Vi jobbar stenhårt för att ha marknadens mest aktuella sortiment av arbetsljus, men för brett utbud kan vara förvirrande. Här reder vi ut några begrepp och ger dig tips på vad du bör tänka på när du väljer arbetsbelysning. Vår sortimentchef Dan valt ut ett mindre sortiment för att hjälpa din beslutsprocess på traven.
DÄRFÖR DT-KONTAKT VID INSTALLATION
Idag är DT-kontakten vanligt förekommande i fordonssektorn och återfinns bland annat på belysningsprodukter. Vi har länge använt DT-kontakter på våra produkter och det passar väl in i vårt lösningsorienterade tankesätt, HBA Solutions. Här följer några exempel på varför DT-kontakter är en smart lösning.
SKRÄDDARSYDDA EXTRALJUSPAKET TILL FH16
Lagom till lanseringen av Volvos nya FH16 släpper vi två skräddarsydda extraljuspaket. Tillsammans med Volvo Truckshop har vi tagit fram fästen och kablage som gör att Lazer Lamps extraljus passar perfekt. Ett grillkit och ett för hyttmontering, läs mer om våra skräddarsydda alternativ.
HÅLL DINA EXTRALJUS FRÄSCHA HELA VINTERN
Klimatet i Norden är tufft. Vi har långa vintrar med snö, slask, salt och sand. Det påverkar oundvikligen din extraljusramp. Vi vill att du ska få maximalt ljusutbyte länge och har sammanställt några enkla skötselråd som vi vet förlänger extraljusens prestanda.
VALLAKÅPANS HELHETSLÖSNING
Vallakåpan i Katrineholm är ett företag som bygger kåpor med plats för hund. Det häftiga är att varje kåpa skräddarsys enligt kundens behov och önskemål. De förbereds nästan alltid med arbetsbelysning, och i vissa fall även med blixtljus eller extraljus.
EN VÄLUTRUSTAD BÄRGNINGSBIL FÖR ARBETE PÅ VÄG
Hos Leif Mählström Bärgningsbolaget i Katrineholm står vikten av att synas för medtrafikanter och själva kunna utföra sitt arbete på ett effektivt sätt i centrum.
BRANDSKOLA
Visste du att det i snitt utbryter en brand i timmen på en svensk arbetsplats? Därför är det viktigt att arbetsgivaren agerar aktivt för att förhindra bränder i arbetsmiljön.
STRÖMANS MASKINER STÄDAR UT VINTERN
Nu stundar våren och vi har varit på besök hos Ströman Maskin i Kungälv. JP berättar att hos Ströman står kvalitet och säkerhet i fokus. Två nyckelfaktorer när han och kollegorna bygger och utrustar sopmaskiner är att maskinerna syns ordentligt och att chaufförerna ser bra.
LJUS PER AUTOMATIK
Vi hjälpte en stor svensk maskinimportör med en motorrumsbelysning som tänds automatiskt när motorhuven öppnas. Syftet med belysningen är att underlätta arbetet för servicetekniker ute på fältet. Kravet var att belysningen skulle styras utan knappar eller brytare samt dra ytterst lite ström.
EN FÖRFINAD PRODUKT- OCH DISTRIBUTIONSLÖSNING
Tillsammans med en av Sveriges ledande trucktillverkare har vi förfinat en produkt-och distributionslösning. Vi levererar en belysningslösning där kabellängd och lampkontakt är anpassad till trucken. För att spara ytterligare tid vid monteringen levereras även lösningen bulkförpackad enligt kundens önskemål.
PRODUKTLÖSNING SOM FÖRBÄTTRAR ARBETSMILJÖ
Tillsammans med en av våra större importhamnar har vi hjälpt en tidningsdistributör att ta fram en automatisk arbetsbelysning som förbättrar förarens arbetsmiljö. Projektets utmaning var att göra minimal åverkan på bilens elsystem och skapa en lösning som biltillverkaren godkände.